Aplikacja mobilna Spisz i Podhale
Do pobrania ze sklepów
Google Play, App Store i Windows Store
Regionalne potrawy składają się z prostych ekologicznych składników pochodzących z domowych gospodarstw, jednak doprawione ręką gaździny według tradycyjnej receptury, są nie tylko pyszne, ale mają też swój „prawdziwy” wyjątkowy smak.
Specyfika tradycyjnej kuchni góralskiej wynika z trudnych warunków klimatycznych i geograficznych Tatr. Skalisty i górzysty teren nie ułatwia hodowli roślin czy zwierząt, a zima nadchodzi wcześniej niż w innych rejonach Polski. Regionalne potrawy składają się więc z prostych ekologicznych składników pochodzących z domowych gospodarstw, jednak doprawione ręką gaździny według tradycyjnej receptury, są nie tylko pyszne, ale mają też swój „prawdziwy” smak. Podstawowymi składnikami kuchni góralskiej są ziemniaki nazywane grulami, mięso, kapusta, produkty mączne oraz sery, w tym jedyny w swoim rodzaju oscypek. Do najbardziej popularnych potraw należy kwaśnica - zupa przyrządzana z kapusty kiszonej, mięsa i ziemniaków. Często spożywana również z chlebem. Do kwaśnicy nie dodaje się żadnych warzyw, ponieważ wtedy już nie nazywałoby się jej kwaśnicą, a kapuśniakiem. Ze względu na hodowlę owiec, w której specjalizują się górale, w kuchni podhalańskiej wykorzystywano owcze mleko oraz mięso baranie i jagnięce. Z owczego mleka powstają wspaniałe sery takie jak bundz i oscypek, które doczekały się w certyfikatu unijnego mówiącego o chronionej nazwie pochodzenia. Nie sposób nie wymienić także tzw. Moskoli – wypiekanych na blasze placków ziemniaczanych, które najczęściej podaje się z masłem czosnkowym. Kuchnia Podhala stanowi bogactwo materialne Podhala, dlatego w celu utrzymania tradycji sporządzania i podawania jadła w wielu miejscowościach Podhala organizowane są konkursy potraw regionalnych, na które góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach. Konkursy te cieszą się dużym zainteresowaniem w śród lokalnych mieszkańców jak i przebywających turystów.